<< - Medlemmer - Butikken -
Språk English - Engelsk
Språk Norsk - Norwegian
Kjenn en frikranser del 3 2001-02-20
Vi presenterer Arild Tveiten, den kjente triatlet som sier: Kan du sykle til Kikut kan du gjennomføre en triatlon.

Arild Tveiten sier: Jeg er 30år. Jobber som leder på skolefritidsordning, elitekoordinator i Norges Triathlon Forbund og spinninginstruktør. Er på vei over i ny jobb som daglig leder i firmaet Spike as som leverer verdens beste kostholdsprodukter. Har personlig gitt meg selv diagnosen alvorlig tilfelle av hyperaktivitet.

Frikransen sier: Frikransen er ikke stappfull av aktive idrettsutøvere, men den kjente triatlet unge Tveiten er helt klart en slik. Så unge Tveiten, hva er årets store mål?

Unge Tveiten: Årets mål er egentlig 3 mål: Kvalifisere meg for Ironman Hawaii og gjøre det bra der. Dernest å sette norsk rekord på Ironmandistansen i triatlon. Målet er å komme under 8.30. Og så til slutt er det viktig for meg å lede Team Adventure til noen bra plasseringer i World Cupen i adventure racing.

Frikransen spør: Bortsett fra at du vant Frikransens støttehjul så gikk vel fjoråret litt skeis?

Unge Tveiten: Det gjorde vel det ja. Har for n'te gang funnet ut at tog/trikkeskinner og Tveiten er en meget dårlig kombinasjon. En knekt albue ødela mye av sesongen, men jeg fikk da konkurrert litt.

Frikransen spør: Men du fikk da gjort noe tøft i fjor?

Unge Tveiten: Det er jo mange definisjoner på hva som er tøft, men hvis det er helgen oppe i sametraktene du tenker på så kan jeg vel si at det var rimelig tøft. Sammen med Team Adventure laget kjørte jeg en World Cup konkurranse som het Salomon x-advenure challenge. 26 timer jobbing fordelt på løping, sykling, fjellklatring, kano og kajakk padling, rollerblade var tøff den. Men utrolig gøy var det også. Og så var naturopplevelsene helt utrolig. Med start i Kilpisjärvii i Finland, via treriksgrensen til målgang i Tromsø opplevde vi mye flott.

Frikransen spør: Triatlon er for mange utenforstående det samme som Ironman. Og slik er det vel kanskje med deg også?

Unge Tveiten: Det er jo det som er det gjeveste da, men det er klart at slike distanser kan man ikke gjøre hver helg, så det er vel en fordel at det er kommet kortere distanser også. En Ironman består jo tross alt av 3800m svømming, 180km sykling og en maraton på 42km til slutt.

Frikransen spør: Det blir vel nødvendigvis en del treningstimer med slike mål. Hvordan trener du?

Unge Tveiten: Det er et meget komplisert spørsmål som vi egentlig trenger en bok for å utdype. Men sånn generelt sett så består ukedagene av 1-4 timer trening daglig med et stort innslag av kvalitet (terskel trening). Helgene bruker jeg til langturer på sykkel, løpende eller på ski. Jeg kjører da opp mot 6-7 timer på de lengste turene.

Frikransen spør: Er triatleter einstøinger som stort sett trener alene?

Unge Tveiten: Både og. Jeg trener mye alene da jeg har arbeidstider og generelt sett et liv som gjør det vanskelig å binde seg opp til for mye fellestreninger. Men de siste årene er jeg blitt mer bevisst på å trene med personer i de enkelte særidretter for å heve meg i den enkelte idretten. Løpetreninger med SK Vidar, sykkeltreninger med en av de beste syklistene i Norge og etter hvert svømmetrening med sportsklubben Speed. I tillegg blir det et par treninger i uken med andre triatleter og da spesielt Espen Wagener som også satser på Ironman triathlon.

Frikransen spør: Du er vel egentlig svømmer, er det en stor fordel i triatlon?

Unge Tveiten: På kortere triatlon er svømmingen meget viktig og er en forutsetning for å være med i teten. På lengre distanser utgjør svømmingen en mye mindre del av konkurransen, så der er det ikke så viktig. Men det er jo uansett greit å være med fra begynnelsen av.

Frikransen spør: Du konkurrerer i maraton og triatlon og på sykkel, hva er dine store konkurranser og beste tider?

Unge Tveiten: Komplisert spørsmål. Jeg har gjort mye jeg som er greit nok. Men hvis vi systematiserer det litt:

  • Svømming: Har 5. plass individuelt i NM jr. og flere 2. og 3. plasser i NM på stafett.
  • Sykling: Kanskje 5. plass NM lagtempo er det beste? Ellers perser på 1.10 på 50 km tempo og 13.06 på 10km tempo.
  • Løping: Ikke så mye å skryte av, men 2.35 på maraton er ok selv om persen på 1.10.45 på ½ maraton nok er bedre.
  • Triatlon: Flere NM medaljer enn jeg har tellingen på. 8.51 som pers på Ironman. Beste plassering og tid på Ironman Hawaii (42. plass og tiden 9.37) prestert av en nordmann er vel det jeg kan fremheve. Det beste er vel likevel 8. plassen i Nice triatlon (4000m svømming, 120km sykling og 30km løping). Nice triatlon var da europas største triatlon med 1700 deltakere. Var kun 15 minutter etter vinneren som noen uker etterpå vant Ironman Hawaii med 10 min. Husker jeg avsluttet 30km løping med å løpe rett over 1.50. Kanskje det beste løpet jeg noen gang har gjort.

Frikransen spør: Triatlon er på ingen måte noen stor idrett i Norge, og i år er det bare en OL-distanse i Norge. Noen tanker om hva som kan gjøres for å bedre situasjonen?

Unge Tveiten: Jeg tror at det må legges opp til flere kort triatlon slik at flere blir fristet til å prøve seg på triatlon. Vårt største problem er rekrutteringen. Få folk som konkurrer gjør at arrangørene ikke gidder å ta på seg underskuddsarrangement som de fleste triatlonstevner dessverre er i Norge. Færre konkurranser gjør at enda færre gidder å prøve seg på triatlon her i Norge. En ond sirkel som vi i NTF jobber aktivt med å komme ut fra.

Frikransen spør: Er det mulighet for å få langdistansetriatlon i Norge igjen?

Unge Tveiten: Slik som det er i dag, dessverre nei! Men man skal aldri si aldri. Da sporten var ny i Norge var det Birkebeinertilstander for å komme gjennom nåløyet: Start på ½ Ironman i Oslo triathlon. På midten av 80-tallet sto man i kø på postkontoret i mars for å få lov til å starte i august. I denne perioden hadde vi også full Ironman nede i Hof i Vestfold med gode deltakerantall. Så mulighetene har vært der, men det er nok en lang vei å gå for å få det til igjen.

Frikransen spør: Frikransen har få triatloninteresserte medlemmer og alle er i avdelingen for mosjonister. Har du noen ideer til hva vi kan gjøre for å få opp interessen for triatlon?

Unge Tveiten: Som jeg nevnte små og kortere triatlonkonkurranser kan gjøre det første steget for å prøve seg på en triatlon litt kortere. I Frikransen er det viktig å jobbe videre på det vi er gode på: Samhold og fellestreninger. Og kanskje en klubbkonkurranse . Det vil da være lettere for folk flest å være med på noe så kult som triatlon hvis det er flere som gjør det sammen.

Frikransen spør: Du har jo blitt coach for triatlonlandslaget også du, er det stort ansvar?

Unge Tveiten: Ja. En ting er å passe på treningen til alle på laget. Det som tar mest tid er alt det andre praktiske rundt landslaget: Organisering av samlinger og treningsleirer. Melde på utøvere til konkurranser, samt bruke tid på å virkelig å bli kjent med utøverne for på den måten best mulig danne seg et bilde av deres styrke og svakheter.

Frikransen spør: Kan triatleter sykle?

Unge Tveiten: Her må jeg være litt forsiktig. Jeg personlig liker å sammenlikne meg med de aller beste i Norge i de forskjellige disipliner og i så henseende er vi ikke gode nok i noen av disiplinene. Men aksepterer vi at siden vi driver med tre forskjellige idretter, så kan vi ikke være best i alt, så er ikke triatleter så stein gale til å sykle. Eller til å løpe eller svømme heller for den saks skyld.

Frikransen spør: I fjor syklet du på en pen landeveissykkel og ikke på en stygg triatlonsykkel, gikk det greit?

Unge Tveiten: Ja. Jeg har alltid kjørt med vanlig landeveissykkel og skjønner faktisk ikke helt poenget med en egen triatlonsykkel. På mesterskap internasjonalt på kort distanse er det lov å ligge på hjul. Dermed er det ingen som bruker andre sykler en vanlige landeveissykler. På lange triatlon er det lov å kjøre med triatlonsykler, men om det har noe for seg det er jeg ikke sikker på. Men det er viktig å skille litt her: En skikkelig triatlonsykkel er en sykkel med små hjul (26") foran og bak og en setevinkel fra 76-78 grader mot 73-74 på en vanlig sykkel. Det betyr at sykkelen er mye kortere samtidig som de små hjulene gjør sykkelen vanskeligere å holde opp farten med. Fordelen er at du kommer lavere og du bruker musklene på en annen måte som kan gjøre overgangen til løping lettere. Dette til forskjell til en annen type sykkel som noen kaller triatlonsykkel, men er egentlig ikke annet enn en vanlig temposykkel.

Frikransen spør: Vi skal jo ikke ljuge på oss for mye. Du sykler for Frikransen, men når du triatlerer og løper så gjør du det for Vidar triatlon. Noen ord om den klubben kanskje?

Unge Tveiten: Vidar Triathlon er den mestvinnende triatlonklubben i Norge. Vi har de beste damene og et rimelig bra nivå på mannfolkene også. Innad i klubben fokuseres det veldig på NM'ene og der hevder vi oss bra både innen vintertriatlon, duatlon og vanlig triatlon.

Frikransen spør helt til slutt: Har du noen tips til de som vil starte med triatlon?

Unge Tveiten: Det er mye som er viktig, men bruk tid på å lære dere å svømme sånn noenlunde habilt så går alt det andre så veldig mye lettere også. Og til de av dere som ikke har prøvd triatlon: Det er ikke så hardt som det høres ut som. Alle som klarer å sykle inn til Kikut for å spise gulrotkake klarer å gjennomføre en triatlon hvis de bare vil! Så stå på! Jeg gleder meg til å se Frikransens farger til sommeren.